Web sitemize hoşgeldiniz, 04 Ekim 2024
REKLAM ALANI
Anasayfa » Türk Tarihi ve Savaşlar » Muğla’da antik kentte 1900 yıllık çocuk ayak izine rastlandı

Muğla’da antik kentte 1900 yıllık çocuk ayak izine rastlandı

REKLAM ALANI
Muğla’da antik kentte 1900 yıllık çocuk ayak izine rastlandı
AA

UNESCO Dünya Mirası Süreksiz Listesi’nde yer alan, “Gladyatörler Şehri” olarak bilinmesinin yanı sıra dünyanın en büyük mermer kentleri ortasında gösterilen Stratonikeia’da, 1977’de başlayan hafriyat çalışmaları yılın 12 ayı boyunca devam ediyor.

Antik kentte birçok buluntu ortaya çıkarıldı

Helenistik, Roma ve Bizans’ın yanı sıra Anadolu beylikleri, Osmanlı ile Cumhuriyet periyotları için de değer taşıyan antik kentte, kıymetli eserler bulunuyor.

Stratonikeia ve Lagina Hafriyat Heyeti Lideri Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine, Karia bölgesinin en kıymetli kentlerinden Stratonikeia ve Lagina’da antik devirden bugüne farklı yapılarda arkeolojik hafriyat, onarım ve çizim çalışması yürüttüklerini söyledi.

“Roma hamamının kısımlarını açığa çıkardık”

Bilal Söğüt, evvelki yıllarda yürütülen çalışmalarda batı cadde ve 92 kişilik latrinayı (umumi tuvalet) açığa çıkardıklarını anlatarak şöyle dedi:

“Bu yıl da batı caddenin yanında Roma hamamının jimnastik ve spor kısımları palestra ile girişte soyunmalık apodytorium ve içinde havuz bulunan soğukluk kısmı olan frigidariumda çalışmaya başlamıştık. Bu yıl frigidarium kısmının hafriyatını tamamladık.”

MS. 2’nci yılda inşa edilen hamam

Hamamın frigidarium kısmında, havuzlar ve etrafındaki öbür kısımların nişleri ile açığa çıktığını anlatan Söğüt, alanda antik periyotta yıkıldığı halde, dolu halinde üst örtüsüyle ilgili materyaller bulduklarını, hamamın jimnastik ve spor kısımları olan palestranın güney portikteki (üstü örtülü, önü sütunlu açık galeri) çalışmalarına ise devam ettiklerini tabir etti.

Hamamı desteklediği düşünülen kişinin mezarını da hamamın içinde bulduklarını hatırlatan Söğüt, şimdiki çalışmalarda ise MS. 2’nci yılda inşa edilen hamamın tıpkı yüzyıl içindeki düzenlemelerine dair materyalleri orjinal biçimiyle bulduklarını tabir etti.

“1900 yıl öncesine ilişkin, 2-3 yaşlarında 3 farklı çocuğa ilişkin ayak izlerine rastladık”

“Özellikle Roma periyodu kalıntıları içinde tonozda kullanılan tuğlalar üzerinde yaklaşık 1900 yıl öncesine ilişkin ayak izlerine rastladık. Bunlar çok hoştu bizim için. Hatta bunların 2-3 yaşlarında, 3 farklı çocuğa ilişkin ayak izleri olduğunu da tespit ettik. Biz şimdiye kadarki çalışmalarda bu cins çatı kiremitleri ve duvar tuğlaları üzerinde farklı betimlemeler buluyorduk fakat birinci sefer bu türlü bir ayak izine rastladık. Bu ayak izleri farklı taraflardan de geliyordu ve hepsi tıpkı tarafta de değildi. Bu da bizim için hoş gelişmelerden birisi oldu. Oradaki çalışmalarımız devam ediyor. Hatta hamamda Roma devrinde yapılan kanalizasyon su sarfiyatları sistemi hala çalıyor. Hem havuzlarda hem gezinti yerlerinde bunlar tam olarak ortaya çıkarıldı. Şu an yağmur yağdığında güya günümüzde yapılmış üzere sular antik kanalizasyona akıyor ve havuzlarda bir damla su bile birikmiyor. Bu da hoş ve sevindirici haberlerden birisi.”

Bilal Söğüt, kentte yürütülen çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Valiliği, Yatağan Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesinin takviye verdiğini de kelamlarına ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Etiketler:

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz